Woningaanpassing via gemeente
Een aanpassing aan je woning kan ervoor zorgen dat je langer in je eigen huis kunt blijven wonen. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met het Sociaal plein zodat iemand hierover met je kan meedenken.
Een aantal aanpassingen vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Het keukentafelgesprek
Doe je een melding bij de gemeente voor ondersteuning uit de Wmo, dan word je uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met een klantmanager WMO je situatie. De consulent onderzoekt de mogelijkheden en bekijkt of je voldoet aan de voorwaarden voor een aanpassing aan je woning. Daarna krijg je te horen of je verzoek is goedgekeurd.
Vergoeding van de woningaanpassing
De gemeente vergoedt alleen de goedkoopst adequate oplossing voor je probleem. In sommige gevallen is het mogelijk een duurdere aanpassing te kiezen, maar kan het zijn dat je daar zelf voor moet bijbetalen.
Wanneer geen vergoeding?
Als je een aanpassing wilt doen die je ook tegen een redelijke prijs in de bouwmarkt kunt kopen, wordt deze meestal niet vergoed door de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een wandbeugel of een hendelmengkraan. Je kunt bij de gemeente navragen welke aanpassingen wel vergoed worden.
Ook krijg je geen vergoeding vanuit de Wmo voor een aanpassing aan je caravan of vakantiewoning.
Eigen bijdrage
Voor een woningaanpassing moet je een eigen bijdrage betalen. Dit betaal je aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Als de aanpassing voor een kind onder de 18 is, dan kan de gemeente een eigen bijdrage vragen aan de ouders.
Voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg geldt geen eigen bijdrage voor woningaanpassingen.