Eigen bijdrage
Voor sommige vormen van zorg, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) moet je een eigen bijdrage betalen.
Het CAK berekent je eigen bijdrage
Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of en hoeveel eigen bijdrage je moet betalen voor zorg vanuit de Wmo en de Wlz. Je krijgt van het CAK ook de rekening voor het betalen van deze eigen bijdrage.
Eigen bijdrage Wmo
Deze bijdrage wordt vastgesteld op basis van verschillende factoren zoals inkomen, vermogen, leeftijd, huishouden en de zorg die je ontvangt. Voor Wmo-ondersteuning ligt de eigen bijdrage momenteel op maximaal €19 per maand per huishouden, maar dit wordt vanaf 1 januari 2024 verhoogd naar €20,60. In bepaalde situaties kun je mogelijk bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten van de eigen bijdrage Wmo.
Vragen over de eigen bijdrage Wmo
Heb je vragen over de eigen bijdrage voor de Wmo, dan kun je contact opnemen met Sociaal plein Oldenzaal. Ook kun je op de website van het CAK kijken voor meer informatie.
Eigen bijdrage Wlz
Voor zorg vanuit de Wlz is de eigen bijdrage afhankelijk van meerdere factoren:
- je inkomen
- je vermogen
- je leeftijd
- je huishouden
- de zorg die je ontvangt
Het CAK heeft een handige rekenhulp, waarmee je zelf kunt berekenen wat de eigen bijdrage voor de Wlz ongeveer zal zijn.
Mensen die zowel zorg vanuit de Wlz als ondersteuning vanuit de Wmo ontvangen, betalen alleen de eigen bijdrage voor de Wlz. Er geldt vrijstelling van de eigen bijdrage voor de Wmo-ondersteuning in deze situatie. Zelfs als bijvoorbeeld jouw partner Wlz-zorg ontvangt en jij Wmo-ondersteuning, hoef jij geen eigen bijdrage te betalen voor de Wmo.
Meer informatie over de eigen bijdrage Wlz vind je op de website van het CAK.