Keukentafelgesprek
Wat is een keukentafelgesprek?
Als je ondersteuning van de gemeente aanvraagt of iemand anders doet dit voor jou, volgt hoogstwaarschijnlijk een uitnodiging voor een keukentafelgesprek.
Verloop van het Gesprek
Wanneer na je contact met Sociaal plein, je meldt bij de gemeente voor hulp of ondersteuning, noemen we dat een aanmelding. Na deze aanmelding word je uitgenodigd voor een gesprek, ook bekend als 'het keukentafelgesprek'.
Het gesprek wordt bij voorkeur bij jou thuis gevoerd, vandaar de naam keukentafelgesprek. In de praktijk kan het echter ook ergens anders plaatsvinden.
Tijdens het keukentafelgesprek praat je met een medewerker van de gemeente over jouw hulpvraag en mogelijke oplossingen. Na afloop wordt er een plan gemaakt om jouw problemen aan te pakken.
Wie Neemt Deel aan het Gesprek?
Jij voert dit gesprek met een medewerker van de gemeente. Het kan zijn dat je het gesprek met méér dan 1 persoon voert.
De gemeente zal ook vragen of je iemand uit je omgeving wilt meenemen. Bijvoorbeeld je partner, een familielid en/of een mantelzorger.
Je kunt ook een onafhankelijke cliëntondersteuner meenemen naar het gesprek.
De Drie Kernvragen
Tijdens het gesprek komen 3 belangrijke vragen aan bod:
Wat kun je zelf doen om je hulpvraag of probleem op te lossen? Zijn er nog mogelijkheden waar je zelf niet aan had gedacht? Dingen zelf oplossen heet ook wel het gebruiken van je eigen kracht.
Wat kun je samen met anderen doen? Wat kun je doen met hulp van de mensen om je heen, met je sociale netwerk? Zijn er al mensen die voor je zorgen? Of die j helpen? Zijn er misschien andere mensen die je daarvoor kunt vragen?
Wat voor hulp is er mogelijk? Is er een dienst of activiteit in de gemeente waar je jouw probleem mee kunt oplossen? Dat is vaak professionele hulp of hulp van vrijwilligers.
Voorbereidingstips
Wil je weten hoe je je voorbereidt op het keukentafelgesprek? Lees dan de tips (interne link naar Voorbereiding op het Keukentafelgesprek). Of volg de gratis Online cursus De Wmo.
Persoonlijk Plan
Om je beter voor te bereiden op het keukentafelgesprek kun je alvast een persoonlijk plan maken. In een persoonlijk plan zet je al je problemen op een rijtje en denk je zelf na over mogelijke oplossingen. Dit helpt de gemeente bij het vinden van een gerichte oplossing voor jouw ondersteuningsvraag. Je dient het persoonlijke plan uiterlijk 7 dagen na jouw melding aan te leveren.