Begeleiding
Een begeleider kan je ondersteunen bij het uitvoeren van alledaagse taken, zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Je regelt deze vorm van begeleiding via de gemeente.
Begeleiding in het dagelijks leven
Het dagelijks leven bestaat uit allerlei bezigheden: boodschappen doen, de administratie bijhouden, jezelf wassen en aankleden, het huishouden doen. Misschien heb je daarbij nog kinderen om op te voeden.
Soms lukt het niet op eigen kracht om dit allemaal te doen, of te bedenken welke taken het belangrijkst zijn en dus eerst moeten. Of is het moeilijk om ervoor te zorgen dat alles vaak genoeg en op tijd gebeurt. Bijvoorbeeld vanwege een beperking of psychiatrische problemen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan in dit soort gevallen ondersteuning bieden.
Deze ondersteuning is gericht op het versterken van jouw zelfredzaamheid en eigen regie. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar helpt jou om het zelf te doen.
Vormen van begeleiding
Onder begeleiding kan bijvoorbeeld vallen:
- Hulp bij het dagelijks leven thuis, zoals leren het huishouden te doen, hulp bij geldzaken en administratie.
- Begeleiding bij het leggen van contacten.
- Hulp bij het indelen van de dag en het meedoen aan activiteiten.
- Gezinsondersteuning en opvoedondersteuning.
- Begeleiding bij persoonlijke verzorging.
- Begeleiding in een groep, ook wel dagbesteding genoemd.
Begeleiding via de gemeente
Begeleiding in het dagelijks leven vraag je aan bij de gemeente. Je kunt meer informatie opvragen bij Sociaal plein Oldenzaal.
Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of je via de gemeente begeleiding kunt krijgen en hoe die begeleiding er precies uitziet. Jouw situatie wordt besproken in het keukentafelgesprek. De medewerker van de gemeente bespreekt samen met jou waar je in het dagelijks leven moeite mee hebt en welke hulp je al van anderen ontvangt of via een andere laagdrempelige oplossing. Meer over de werkwijze van de gemeente lees je op de pagina over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Je kunt de aanvraag doen met hulp van iemand uit jouw naaste omgeving of samen met een cliëntondersteuner.
Ben je specifiek op zoek naar gezinsondersteuning? Of is de begeleiding nodig voor jouw minderjarige kind? Je kunt bij het Sociaal plein terecht voor meer informatie of aanvragen van jeugdhulp.
Eigen bijdrage
Krijg je begeleiding vanuit de Wmo, dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Voor begeleiding van kinderen (onder de 18) geldt geen eigen bijdrage.