Zorgplan
Beheer je Zorg met een Zorgplan
Een zorgplan kan je helpen om beslissingen over zorg en ondersteuning in eigen hand te houden. Maar wat is precies een zorgplan en hoe maak je er een?
Wat is een Zorgplan?
Een zorgplan bevat afspraken die je maakt met je zorgaanbieder over de zorg die je krijgt. Ook kunnen afspraken over een persoonsgebonden budget (pgb) erin staan. Het zorgplan kan andere namen hebben, zoals leefplan, zorgleefplan, ondersteuningsplan, persoonlijk plan of individueel plan.
Waarom een Zorgplan?
Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg is een zorgplan verplicht. Samen met jou maakt de zorgaanbieder dit binnen 6 weken na het begin van de zorg. Soms vraagt het zorgkantoor ook om een zorgplan voor je persoonsgebonden budget.
Ook in andere situaties is een zorgplan of persoonlijk plan handig om het overzicht te behouden. Het helpt om je eigen wensen helder te krijgen en alle zorgafspraken op een rij te zetten. Als je het plan deelt met je zorgverleners, maakt dat de communicatie makkelijker.
Hoe Maak je een Zorgplan?
Er zijn verschillende websites die kunnen helpen bij het maken van een zorgplan:
- Mijnondersteuningsplan.nl: Deze website geeft in simpele taal informatie over het ondersteuningsplan, vergelijkbaar met een zorgplan. Je kunt zelf een ondersteuningsplan maken door de vragen op de website te beantwoorden en het plan uit te printen.
- Mijn kwaliteit van leven: Op deze website breng je met vragenlijsten je situatie in beeld. De resultaten kun je gebruiken bij het aanvragen van zorg. De gegevens helpen ook om voor heel Nederland een beeld te schetsen, waarmee aandacht wordt gevraagd voor betere zorg.
- MeeroverWlz.nl: Hier vind je informatie over het maken van een zorgplan voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook kun je hier een checklist downloaden waarmee je controleert of alles in het zorgplan staat.
Bijstellen van het Zorgplan
Gebruik het zorgplan om de zorg te organiseren zoals jij wilt. Het plan kan veranderen als jouw behoefte aan zorg verandert. Je kunt dan nieuwe wensen en afspraken vastleggen in het plan. Bij het maken of aanpassen van een zorgplan kun je hulp vragen van een cliëntondersteuner.