Persoonsgebonden budget
Heb jij of je kind ondersteuning nodig door ziekte of handicap? Of heb je ondersteuning nodig voor zelfstandig blijven wonen? Dan heb je wellicht recht op een voorziening in het kader van de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die voorziening kan verleend worden in de vorm van zorg in natura of als persoonsgebonden budget (Pgb). Een Pgb is een bedrag waarmee je zelf ondersteuning kunt kopen bij een zorgverlener. Het bedrag dat je krijgt is jouw budget. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente uit welke zorgorganisatie je kunt kiezen.
Welk Pgb je krijgt, hangt af van de zorg die je nodig hebt:
- een Pgb vanuit de Jeugdwet, voor zorg aan kinderen tot 18 jaar
- een Pgb vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning, begeleiding of dagbesteding
Ontvangt je ondersteuning in de vorm van een Pgb? Dan betaalt de gemeente dat budget aan de Sociale verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt jouw hulpverlener op basis van de nota’s die je bij de SVB inlevert. We noemen dit trekkingsrecht. Meer over het trekkingsrecht en de werkwijze van de SVB lees je op de website van de SVB.
Voor meer informatie over Zorg in natura en Pgb kun je contact opnemen met het Sociaal plein.
PGB in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of beperking die permanent 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben. Je vraagt zorg uit de Wlz aan bij het CIZ. Meer hierover lees je op de pagina over Wlz-zorg.