Wijkverpleging
Met wijkverpleging kun je, als je zorg nodig hebt, langer thuis blijven wonen. Het betreft verpleging en/of verzorging aan huis door de wijkverpleegkundige. Ze werken meestal voor een thuiszorgorganisatie.
De wijkverpleegkundige kan het volgende voor je doen:
Verzorgen en verplegen
Een verpleegkundige of verzorgende komt bij je thuis om te helpen bij je dagelijkse verzorging. Bijvoorbeeld bij het wassen, douchen, aankleden of naar het toilet gaan.
Een verpleegkundige mag meer taken uitvoeren dan een verzorgende. Zo kan een verpleegkundige medicijnen toedienen, injecties geven, wonden verzorgen en een stoma of katheter verschonen. Ook kan een verpleegkundige hulp bieden bij beademing, pijnbestrijding en nachtzorg.
De zorg organiseren
De wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat de zorg aan huis goed verloopt. Ze behoudt het overzicht en denkt mee over welke zorg je nodig hebt. Daarnaast onderhoudt ze contact met de mensen die voor je zorgen, zoals familie of vrijwilligers, en ook met andere zorgverleners, zoals de huisarts.
De wijkverpleegkundige ziet erop toe dat je de juiste zorg ontvangt en helpt indien nodig om extra ondersteuning te regelen, zelfs als het gaat om andere zaken dan verpleging en verzorging. Denk aan fysiotherapie, aanpassingen aan je huis of gezelschap als je vaak alleen bent. Wijkverpleegkundigen kunnen ook afspraken maken met de gemeente over Wmo-ondersteuning.
Uitleg geven
Als een verpleegkundige je verzorgt of verpleegt, kun je vragen wat diegene precies doet en waarom. Zo krijg je zelf meer inzicht in je zorg.
Je verpleegkundige legt ook uit hoe je met je aandoening of ziekte kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je zelf een verband verwisselt of een injectie toedient. Ook kan de verpleegkundige je tips geven om te voorkomen dat je valt, oftewel valpreventie.
Steeds dezelfde persoon?
Misschien komt er elke dag, of meerdere keren per dag, iemand bij je om je te verplegen. Dat zal niet elke keer dezelfde persoon zijn, hoewel thuiszorgorganisaties proberen zoveel mogelijk dezelfde mensen in te zetten.
Wijkverpleging aanvragen en vergoeding
Wijkverpleging valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico en geen eigen bijdrage.
Heb je wijkverpleging nodig? Dan kun je zelf contact opnemen met een organisatie die dit aanbiedt, meestal een thuiszorgorganisatie.
Thuiszorgorganisatie zoeken en vergelijken
Op deze pagina onder 'Organisaties' en 'Hulpaanbod' vind je een overzicht van organisaties die wijkverpleging aanbieden. Je kunt deze diensten onderling vergelijken.
Je kunt ook een organisatie kiezen in overleg met de huisarts, specialist of de transferverpleegkundige. De transferverpleegkundige zorgt na je ontslag uit het ziekenhuis dat je de juiste zorg krijgt.
Vind je het lastig om zelf de zorg te regelen? Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan je helpen om weer overzicht te krijgen en de juiste zorg te regelen.
Indicatie voor wijkverpleging
Na contact opgenomen te hebben, komt de wijkverpleegkundige bij je thuis. Ze beoordeelt welke zorg en hoeveel je nodig hebt, ook wel 'de indicatie stellen' genoemd. Vervolgens dien je samen met de wijkverpleegkundige de aanvraag in bij de zorgverzekeraar.
Pgb voor wijkverpleging
In sommige gevallen kun je ook een persoonsgebonden budget aanvragen voor wijkverpleging. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.
Links
Wat doet een wijkverpleegkundige?
Rijksoverheid.nl: wijkverpleging
Patiëntenfederatie Nederland: verpleging en verzorging thuis