Verslaving
Hoe herken je verslaving?
Je bent verslaafd als je emotioneel of lichamelijk afhankelijk bent van iets.
Emotionele afhankelijkheid
Wat betekent emotionele afhankelijkheid bij verslaving?
- Je denkt voortdurend aan de verslavende gewoonte en bijna aan niets anders.
- Het voelt alsof je de gewoonte constant nodig hebt.
- Als je het niet gebruikt, voel je je depressief.
- Je verliest interesse in werk, familie en hobby's. Vriendschappen en respect in je omgeving raken verwaarloosd en het lijkt je steeds minder te interesseren.
- Bijna alle soorten verslavingen veroorzaken emotionele afhankelijkheid.
Lichamelijke afhankelijkheid
Wat betekent lichamelijke afhankelijkheid bij verslaving?
- Je hebt steeds meer van het middel nodig voor hetzelfde effect, dit heet gewenning.
- Als je stopt met gebruiken, word je ziek. Dit noemen we ontwenningsverschijnselen.
Bijna altijd leiden drugs en medicijnen tot lichamelijke afhankelijkheid. Maar ook andere verslavingen kunnen dit veroorzaken omdat in het geval van verslaving een stofje in de hersenen vrijkomt dat een soort kick geeft. Stop je met de verslaving, dan mis je dat stofje. Het maakt niet uit wat voor verslaving het is, zelfs een gokverslaafde kan echte ontwenningsverschijnselen krijgen als hij stopt.
Test
Op jellinek.nl vind je tests waarmee je kunt controleren of je verslaafd bent. Kijk ook op Voor mentale gezondheid - Trimbos-instituut, voor informatie over mentale gezondheid en verslaving.
Hulp bij verslaving
Als je merkt dat je moeite hebt met niet roken op bepaalde plekken, sterk verlangt naar een biertje na een sporttraining, het lastig vindt om een dag niet te gamen, en je hierover zorgen maakt, is het goed om erover te praten met je huisarts. Hij kan je tips geven om te voorkomen dat je verslaafd raakt.
Als het je niet lukt om zelf te stoppen met de gewoonte waar je moeite mee hebt, en je meer hulp nodig hebt dan wat de huisarts kan bieden, is het mogelijk om contact op te nemen met een instelling voor verslavingszorg. De hulp die je hier kunt krijgen, zoals gesprekken, deeltijdbehandeling of opname in een verslavingskliniek, kan helpen om van je verslaving af te komen.
Op zoek naar een afkickkliniek in het buitenland?
Op https://www.afkickkliniekwijzer.nl/ vind je deze. De kosten worden vergoed door de zorgverzekering, maar je betaalt wel het eigen risico en de reiskosten zelf.
Voor informatie over verslavingszorg kun je terecht bij:
- https://www.denederlandseggz.nl/over-de-ggz/ggz-instellingen , het overkoepelende orgaan van instellingen voor verslavingszorg en ggz-centra;
- https://www.trimbos.nl/ , het kenniscentrum voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg;
- https://www.verslavingskundenederland.nl/ voor een overzicht van hulp in jouw buurt.