Verpleeghuis
Kun je niet meer zelfstandig en veilig thuis wonen? Dan is verhuizen naar een verpleeghuis misschien een goed idee. Hier krijg je alle zorg, aandacht en begeleiding die je nodig hebt.
Wanneer weet je dat het thuis niet meer gaat?
Een lastige vraag. Want het antwoord hierop kan voor iedereen anders zijn. Misschien gaat je gezondheid ineens snel achteruit. Of merk je dat je steeds meer moeite krijgt met de dagelijkse dingen. Dan is het verstandig om op tijd na te denken over wat je graag wilt. Wil je zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Verhuizen naar een aanleunwoning? Of toch naar een verpleeghuis?
Vrijwillig verhuizen
Kies je er zelf voor om in een verpleeghuis te gaan wonen? Dan heb je hiervoor een indicatie nodig van Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bepaalt of je 24 uur per dag zorg nodig hebt. En of je recht hebt op een verblijf met zorg, vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Geen indicatie?
Heb geen indicatie voor een verblijf met zorg? Maar wil je wel graag in een veilige en beschermde omgeving wonen? Dan kun je een aanleunwoning huren. In een aanleunwoning woon je zelfstandig. Maar meestal mag je, tegen lagere kosten, de voorzieningen van de zorginstelling gebruiken.
Wat als je zelf niet goed meer kunt kiezen?
We begrijpen heel goed dat je het liefst in je eigen omgeving blijft. En dat je daarom, met hulp van familie, mantelzorgers en thuiszorg, toch eerst thuis blijft wonen. Toch kan er, zeker bij dementie, een moment komen waarop het thuis niet langer gaat. En verhuizen naar een verpleeghuis noodzakelijk is. Ook dan heb je een indicatie van het CIZ nodig. Vaak gaat dit in overleg met je huisarts.
Tijdelijke zorg?
Kun je nog heel veel zelf? Maar heb je ineens extra zorg nodig? Omdat je moet herstellen na een operatie bijvoorbeeld? Ook dan kun je tijdelijk naar een verpleeghuis. Je (huis)arts bepaalt of dit nodig is en of je hiervoor een indicatie krijgt. Het is de bedoeling dat je hierna weer terug gaat naar je eigen huis.
Wil je partner meeverhuizen?
Verhuis je naar een verpleeghuis? En wil je partner graag met je mee? Dan kan dat onder bepaalde voorwaarden. Ook als hij of zij geen indicatie heeft. Heeft je partner zelf ook zorg nodig? Dan moet hij of zij wel zelf een indicatie aanvragen.
Hulp nodig?
Heb je vragen over het verhuizen naar een verpleeghuis? Of wil je dat er eens iemand met je meedenkt? Dan ben je altijd welkom tijdens de openingstijden van Sociaal plein. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We helpen je graag met je vraag!