Sociaal-juridische hulp

Hulp bij Juridische en Sociale Zaken

Gebeurtenissen zoals ontslag, betalingsproblemen, een echtscheiding of een verkeersongeluk kunnen een enorme impact hebben op jouw leven. In dit soort situaties komen vaak wetten en regels om de hoek kijken.

Gelukkig kun je hierbij hulp krijgen, ook wel bekend als sociaal-juridische hulp of sociaal-juridische dienstverlening.

Sociaal Raadslieden

Sociaal Raadslieden wijzen jou de weg in wetten, regels, zorg en ondersteuning. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met lastige formulieren of problemen met instanties of de overheid. Ook voor ingewikkelde vragen over toeslagen, uitkeringen of belastingen kun je bij hen terecht. Ze geven advies en helpen bij het schrijven van brieven of indienen van klachten. Deze ondersteuning is kosteloos.

Gratis Juridisch Advies

Voor gratis advies over wetten en regels kun je terecht bij het Juridisch Loketexterne-link-icoon. Iedereen kan er korte vragen stellen. Uitgebreidere persoonlijke hulp biedt het Juridisch Loket alleen aan voor mensen met een laag inkomen.

Online advies vind je op Rechtswinkel.nlexterne-link-icoon. Hier kun je kosteloos en anoniem jouw juridische vragen stellen.

Advocaat of Juridisch Adviseur

Heb je een juridisch probleem, dan kun je hulp vragen aan een advocaat of juridisch adviseur. Als je de kosten niet zelf kunt betalen, kan de overheid hieraan bijdragen via gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit regelt de Raad voor Rechtsbijstand. Meer informatie vind je op Rechtsbijstand.nlexterne-link-icoon.

Voor gesubsidieerde rechtsbijstand betaal je een eigen bijdrage. Mogelijk kun je de kosten hiervan vergoed krijgen via de bijzondere bijstand.

Meer Hulp bij Recht

Er zijn meer organisaties waar je terecht kunt voor juridische ondersteuning:

- Juridisch loketexterne-link-icoon: Biedt gratis rechtshulp in noodsituaties voor mensen met een laag inkomen, zoals dreigende huisuitzetting of afsluiting van voorzieningen.
- Vakbonden: Voor werkgerelateerde zaken.

- Ouderenbonden of -verenigingenexterne-link-icoon.
- Andere belangenbehartigende organisaties.

Cliënt­on­der­steu­ning

Ontvang je zorg of hulp van een instantie, zoals de gemeente? Of overweeg je dit aan te vragen? Dan heb je recht op onafhankelijke cliënt­on­der­steu­ning. Een cliëntondersteuner kan helpen bij regeltaken rondom zorg, zoals informatie en advies. Ook bemiddeling tussen jou en de (zorg)instantie bij klachten of problemen behoort tot hun taken.

Hulplijnen

Voor vragen over zorg, ondersteuning en alle regelzaken hieromtrent kun je contact opnemen met de landelijke hulplijn Het Nationale Zorgnummerexterne-link-icoon.

Als je niet weet welk loket verantwoordelijk is voor jouw zorg en steeds wordt doorverwezen, neem dan contact op met het meldpunt Juiste Loketexterne-link-icoon.

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal