Huurwoning
Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan zijn er in Oldenzaal verschillende mogelijkheden. Je kunt een particuliere woning huren in de vrije sector, of een sociale huurwoning van WBO Wonen.
Een particuliere huurwoning huren
In Oldenzaal worden particuliere huurwoningen meestal aangeboden via een makelaar. Ook vind je het particuliere huuraanbod op Funda.nl. Wil je een particuliere huurwoning huren? Dan geldt er vaak een minimale inkomenseis. Zodat de verhuurder zeker weet dat je de huur van het huis (in de toekomst) kunt betalen.
Het grootste voordeel van een particulier huurhuis is dat er geen lange wachtlijsten zijn. Je kunt er dus vaak snel in. Wel is de huurprijs, vergeleken met sociale huur, hoger. En heb je meestal geen recht op huurtoeslag.
Een sociale huurwoning huren
Heb je een laag inkomen? Dan is de kans groot dat je een sociale huurwoning kunt huren. Voor een sociale huurwoning in Twente kun je je inschrijven bij WoningHuren.nl. Er zijn veel mensen op zoek naar een sociale huurwoning. Daarom zijn de wachtlijsten vaak lang.
Om te bepalen wie als eerste een woning krijgt, kijkt WBO Wonen hoe lang je al staat ingeschreven. Daarom is het handig om je zo snel mogelijk in te schrijven. Ook als je nog niet direct een woning nodig hebt. Je kunt je al inschrijven op het moment dat je 18 jaar wordt.
Urgentie aanvragen
Wanneer je met spoed een woning nodig hebt, kunt je urgentie aanvragen. Je krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.
Urgentie is alleen voor mensen die, buiten hun eigen schuld, geen woning meer hebben. En (daardoor) in zo'n moeilijke situatie zitten, dat ze wel moeten verhuizen.
Wil je meer weten over hoe je urgentie kunt aanvragen? Of wanneer je hier recht op hebt? Neem dan contact op met WBO Wonen, via 0541 58 22 22.
Huurtoeslag
Is jouw inkomen niet zo hoog en ben je veel geld kwijt aan huur? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Huurtoeslag is geld dat je krijgt van de Belastingdienst om een deel van jouw huur te betalen.
Voorwaarden
De hoogte van de huurtoeslag en of je er recht op hebt, hangen af van:
- Hoe hoog je inkomen is.
- Hoeveel (spaar)geld je hebt.
- Hoe oud je bent.
- Hoe hoog de huur van je woning is.
Het inkomen en (spaar)geld van de mensen met wie je samenwoont, telt ook mee. Dit geldt ook voor kinderen die 18 jaar of ouder zijn.
Huurtoeslag aanvragen
Je kunt de huurtoeslag online aanvragen. Maak een proefberekening om te zien hoeveel toeslag je kunt krijgen. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de toeslag? Dan kun je naar een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt. Je kunt daar ook naartoe als je een wijziging wilt doorgeven voor jouw toeslag. Voor hulp kun je ook naar een belastingkantoor. Hiervoor moet je wel eerst een afspraak maken, via de BelastingTelefoon.
Meer informatie
Meer informatie over het recht op huurtoeslag staat op de website Toeslagen van de Belastingdienst.
Je bent natuurlijk ook altijd welkom tijdens de openingstijden van Sociaal plein. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We helpen je graag met je vraag!