Kinderen en rondkomen met je inkomen

Het hebben van een gezin is leuk en uitdagend. Je gunt je kind het beste. Maar een gezin kost ook veel geld. Denk aan het eten, de kleding en cadeautjes en het meedoen aan sport of een theatergroep. Misschien heb jij moeite om rond te komen? Helemaal nu de energiekosten en de boodschappen duurder zijn geworden? Of ken je iemand die daar moeite mee heeft? Je bent niet alleen! Ongeveer één op de tien gezinnen in Twente heeft moeite met rondkomen. Gelukkig zijn er in Oldenzaal allerlei regelingen en voorzieningen voor ouders met kinderen en geven we je graag wat tips!

Meedoen op school en in je vrije tijd

Op de fiets naar school, je verjaardag vieren, een laptop aanschaffen, huiswerkbegeleiding, mee op schoolreisje of lekker sporten; dat gun je alle kinderen! Gelukkig is er de stichting Leergeld voor kinderen van 4 tot 18 jaar, waar je als ouder een tegemoetkoming aan kunt vragen. De Vakantieklas Doen! via Impuls is ook zo’n leuk en gratis initiatief voor kinderen van basisscholen tijdens de schoolvakanties. En misschien doet je kind al mee aan ‘Actief na school’ vanuit het voortgezet onderwijs? In de bibliotheek vind je ook de huiswerkbegeleiding via StudieBieb. Heb je een lager inkomen, dan zijn er geen of geringe kosten. Is je kind ouder dan 18 jaar, vraag dan bij de gemeente naar het bijdragefonds.

Een feestje vieren of lekker lezen

Een feestje vieren is leuk! Met slingers, ballonnen of een traktatie. Als je kind staat ingeschreven bij de stichting Leergeld, dan kun je een Verjaardagsbox of Feestbox aanvragen. Kijk eens op de website van Ons helpt Ons voor de mogelijkheden. Wist je dat het lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen gratis is? Er zijn ook speciale babyboekjes. Via het consultatiebureau ontvang je een bon voor Boekstart. Dit is een koffertje met boekjes om samen met je kind te lezen.

Maak die stap en stel je vraag!

Op school staan de intern begeleider, schoolmaatschappelijk werk, mentor of bureau van de rector voor je klaar om te kijken wat er mogelijk is, bijvoorbeeld vanuit het solidariteitsfonds van het TCC. Je kunt je zorgen of vragen ook kwijt bij de jeugdverpleegkundige of schoolarts van de GGD Jeugdgezondheid in Oldenzaal. Je bent echt niet de enige; neem gerust contact op!

Woon je niet in Oldenzaal? Online vind je tips voor inwoners van Losser en Dinkelland

Meer tips over geld en opvoeden

Op loes.nl vind je meer tips over geld en opvoeden. Hoe gaat je kind om met geld? Hoe zeg je nee tegen je kind? Wat zijn leuke en goedkope activiteiten? Lees hier meer

Bijzondere bijstand en energietoeslag

Op de website van de gemeente Oldenzaal vind je alle informatie over uitkeringen, bijzondere bijstand en meer: Werk, inkomen en bijstand | Gemeente Oldenzaal.

De energieprijzen zijn flink gestegen. Steeds meer huishoudens kunnen de rekening moeilijk betalen. Het Rijk stelt extra geld beschikbaar om dit te compenseren: Energietoeslag 2023 | Gemeente Oldenzaal.

Rondkomen met je inkomen

Maak je je zorgen over geld? Of denk je dat het moeilijker zal worden om rond te komen? Ga dan eens koffiedrinken bij het Armoede Preventie Loket bij Impuls of bel met 0541 57 14 14. Liever eerst anoniem en online kijken voor welke regelingen en fondsen je in aanmerking komt? Bekijk het stap voor stap op de voorzieningenwijzer van Oldenzaal: Voorzieningenwijzer ‘Dat geldt voor mij’.

Voor een nieuwe jas of fijne schoenen kun je terecht bij de Kledingbank of Vincentius. Lukt het je niet meer om de broodtrommel te vullen? Vraag dan eens om ondersteuning bij de Voedselbank. Je kunt je aanmelden via het Armoede Preventie Loket bij Impuls.

Als er sprake is van moeite met rondkomen of schulden kun je in het stadhuis van Oldenzaal terecht bij de vrije inloop van de Stadsbank, elke dinsdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur.

Download deze tekst als pdf